djchef Resepi Gulai Ketam / Kari Ketam Masak Nenas | PANAS GILER!! - DJDANCHEF

Thursday 25 July 2013

Resepi Gulai Ketam / Kari Ketam Masak Nenas

Resepi Gulai Ketam Kari Ketam Masak Nenas Nanas Sedap Resipi Blog Masakan Melayu

Salam semua. Djdanchef agak sibuk sikit sekarang ini, kalau ada masa yang terluang nanti djdanchef akan blogwalking blog rakan-rakan yang sudi datang melawat dan memberi komen di blog djdanchef.

resepi gulai kari ketam


Ok berbalik kepada tajuk, hari ini djdanchef nak kongsikan resepi gulai ketam. Haa mesti ada yang dah terliur, masakan yang berasakan gulai atau kari memang sangat popular dan selalu dijumpai di negeri-negeri utara Malaysia.

Kari dan Gulai sangat universal dan boleh dimasak dengan pelbagai bahan utama seperti gulai ayam, gulai ikan, sotong, nanas dan lain-lain. Jom kita tengok resepi gulai ketam masak nanas.



Resepi Gulai Ketam Masak Nanas

Sumber resepi/gambar: Facebook Buku Resepi

Bahan-bahan Kari Ketam:

Sekilogram ketam dibersihkan dan dibelah dua jika suka
3 sudu rempah kari ikan
1 cawan santan
1 cawan air asam jawa
Sebiji nanas dikupas atau (boleh guna nanas dlm tin) dan dihiris ikut suka
1 biji Bawang besar..5 ulas bawang putih dan 1 inchi halia diblender
1 biji bawang besar ..3 ulas bawang putih dan seinci halia di mayang untuk menumis
2 tangkai daun kari
Garam ..gula..secukup rasa



Cara Masak/Membuat Resepi Gulai Ketam Masak Nanas
1. Tumis bhn yg dimayang dan daun kari hingga naik bau

2. Masukkn bhn yg di blender dan rempah kari serta santan..tumis hingga pecah minyak dan berbau wangi..kacau supaya tak berkerak

3. Masukkan air asam dan nanas biar seketika hingga mendidih

4. Masukkan ketam

5. Perisakan dengan garam dan gula..

6. Jika guna nanas dlm tin..masukkan skli setengah sirap nanas tersebut dan tk perlu ditambah gula

7. Biarkan ketam masak dan mendidih

8. Matikan api..sedia dihidang..

Selamat mencuba resepi kari ketam ini.

Lihat Juga:
Resepi Mee Goreng Mamak

JOM SHARE ARTIKEL INI:

1 comment:

Silakan komen djdanchef akan balas kunjungan anda.